PLASTİK ŞİŞELERDEN YÜZEN ADA


Yüzen bir ada! nasıl böyle bir şey olur diye düşünebilirsiniz. bir hayal mi sizce? "birisi" için olmadığı kesin. çevreci, aynı zamanda müzisyen, sanatçı ve marangoz bir ingiliz olan richie sowa Meksika'nın karayip sahillerinde 1998 yılında hayalini gerçeğe dönüştürmüş.

Önce plastik şişeler ağlara dolduruluyor. kontrplak ile bambu kullanılarak oluşturulan taban gövdesinin altına konulan şişe dolu ağlar bu kısmın suyun üstünde kalmasını sağlıyor.

Ardından, karadan alınan kum ve toprak üst kısıma tamamen serilerek çıplak bir ada oluşturuluyor. richie sowa, adasını oluşturduktan sonra, onu yeşillendirip kaldığı evi inşa etmiş.yılmıyor, 2005 yılında emily kasargası tarafından zarar gören adasının yerine yenisini inşa etmeye başlıyor.

Tam 250.000 plastik şişe kullanarak 16-20 metre boyutlarındaki ikinci adasını yapan richie buraya 2 ev ve 3 plaj yapıyor. üstünde yetiştirdiği ağaçların bazıları 5 metreyi aşan bir yüksekliğe ulaşmış.

Richie'nin arkadaşı tarafından tutulan blogda ada ile ilgili bilgiler bulmanız mümkün. ingilizce ismi spiral island olan bu ada hakkında şurada ve burada iki yazı ve burada da bir video mevcut. adasını devamlı büyütmekle meşgul olan richie eğer başarabilirse dünyayı bu yüzen adasıyla dolaşmayı planlıyor. ilerde onun hakkında daha çok haber duyacağımız kesin. çünkü alman yazar Tanja Samed; onun bu adayı yapmaya karar verdikten sonraki süreçte yaşadıkları hakkında bir kitap (Spiralogically Speaking) yazmaya başlanmış bile.

Son olarakta richie sowa ve arkadaşları tarafından kurulan Richie Sowa & Spiral Island 2 project web sitesi ile tüm gelişmeleri takip edebilir, birçok video ve fotoğrafa ulaşabilirsiniz. bu yazıyı sevdiyseniz adalarla ilgili olan bu yazıya da göz atmanızı öneririm. ya da hemen şişe toplamaya başlayıp hem geri dönüşüme bir katkıta bulunup hem de kendi özgürlüğünüzü ilan edebileceğimiz bir ada inşa etmeye başlayabiliriz.


-->