CD'LERİ GERİ DÖNÜŞTÜRMENİN BİR YOLU VAR MI?

Evdeki bozuk CD'lerin geri dönüştürmeni bir yolu var mı?

Exitcom Recyling şirketi Fizik Yüksek Uzmanı Esra Eken, CD’lerin geri dönüşümünün Türkiye’de de mümkün olduğunu söylüyor. Eken “CD’lerinizi biriktirin, elektronik atık şirketlerine yollayın. Biriktirdiğiniz CD’lerin sayısı 100’ü geçerse şirketler evinize gelip alıyor” diyor.

Eken, CD’lerin dönüşüm sürecini de şöyle anlattı: Teknolojinin ilerlemesi ve veri paylaşımının artmasıyla hızla tüketilen ‘taşınabilir depolama kaynakları’ CD’lerin miktarı gittikçe artıyor. Dünyada CD'lerin geridönüşümüyle değerli plastik polikarbon hammadde kaynağı olarak geri kazanılıyor ve yeniden kullanıma hazırlanıyor. Bu geri dönüşümle enerji tasarrufu, hammadde korunumu, ekonomik kazanç sağlanıyor. Türkiye’de de CD’lerin geri dönüşümü mümkün.

Elektronik atık kategorisine alınabilen CD'ler gerek gerikazanım tesislerinde, gerek ise özel data CD'lerini arşivleyerek bertaraf edilen tesislerde özel kırıcılar ve makinelerle hammadde kaynaklarına dönüştürülüyor. CD’ler, yüzde 99 polikarbondan oluşuyor. Geri kalanı ince bir metal tabaka (alüminyum) ve de bir koruma tabakası ve baskı boyaları...

Kırılmamış CD’lerden fırça ile boya ve alüminyum tabakası alınıyor. Şeffaflanan CD daha sonra öğütülüyor.

Kırık CD’ler ise öğütüldükten sonra Natron eriyikle yıkanarak alüminyum ve boya tabakaları çözülüyor ve temiz bir Polycarbon elde ediliyor.

Bundan sonraki işlem aşamalarında bu değerli hammadde otomobil endüstrisinde, bilgisayar yapımında ve medikal cihazların üretiminde kullanılıyor. Eken, CD'leri geri dönüştürmek isteyen duyarlı kişilerin, CD’leri biriktirip elektronik atık şirketlerine kargo ile yollayabileceğini söylüyor. Bazı şirketlerin ödemeli olarak bu kargoları alabileceğini ekliyor. Eğer CD'lerin sayısı 100-200 civarındaysa şirket kendisi de gelip alabiliyor.

Eken, CD'leri biriktirdikten sonra elektronik atık toplayan özel bir şirkete başvurmak çok sık yapılan bir uygulama olmadığı için CD'lerin şirkete nasıl ulaştırılacağı konusunu karşılıklı görüşmekte fayda olduğunu belirtiyor.


-->