GERİ DÖNÜŞÜMÜN BÖYLESİ

Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer ile birlikte bu projeyi oluşturduklarını ve gönüllü kuruluşların desteğini aldıklarını bildiren Ali Rıza Avcan, şöyle konuştu: ''Kutuların özellikle gönüllü kampanya çerçevesinde toplanmasına özen gösterdik. Birlikte çalıştığımız firmaların yöneticilerine gittik. Herkes kutusunu temizleyerek bize teslim etti. 1-1,5 aylık süre içinde 1200 oluklu mukavva biriktirdik. Emrah Erginer teknenin projesini çizdi. Kutuları nasıl birleştireceğimize ilişkin ARGE çalışması yaptık. Kimya sektöründe çalışanlarla denedik. Oluklu mukavvaları deniz tutkalı diye bilinen ve suda çözülmeyen bir maddeyle birleştirdik. Biraz da poliüretan madde kullandık. Kağıt ve kağıt ürünlerinden kopmamaya çalıştık.''

Meyve suyu ve süt kutularının içindeki havanın, 3 metre 60 santimetre uzunluğundaki 3 kişilik tekneyi denizin üzerinde tuttuğunu, Çeşme Marina'da yüzdürdüğü teknenin dayanıklı olduğunu, ancak yüzdükten sonra bir süre askıda kurutulduğunu söyleyen Avcan, daha büyük tekneler yapmayı hedeflediklerini bildirdi.
Teknenin içinde karton kutulardan yapılmış bir de can yeleğinin bulunduğunu söyleyen Avcan,

Bafa Gölü'nde yüzecek bir tekne yapmayı arzuladıklarını ifade etti. Herkesin eğlenerek yapabileceği ortak bir uğraş edinebileceğini, Amerika'da, Avrupa ülkelerinde hobi haline gelen ''karton teknenin'' Türkiye'de de birçok kişi tarafından uygulanabileceğini belirtti.


-->